Texas rangers

13.02.2010 13:39

DÁVNÁ HISTORIE
  Rangers byli poprvé zorganizování v roce 1756 Majorem Robertem Rogersem, rodákem z New Hampshire, který sesbíral 9 kompanií amerických kolonistů bojujících pro Brity během britsko-francouzských a indiánských válek. Historie Rogersových Rangers je velice zdařile popsána v knize "Cesta na Severozápad" od Kennetha Robertse. Technika a metody operací Rangers - tehdy si říkali harcovníci - byla neodmyslitelnou součástí boje amerických hraničárů. Ať tak, nebo onak, major Rogers byl prvním kdo je stvořil a začlenil do doktríny stálých bojových jednotek.
   
 
  1. Nikdy nic nezapomenout.
2. Mějte vždy pušku čistou, nabroušenou sekyru, šedesátku kulí, střelný prach a buďte připraveni vyrazit vždy jednu minutu po vyhlášení poplachu.
3. Když jste na pochodu chovejte se tak, jako kdyby jste sledovali jelena. Nepřítele spatříte jako první
4. Mluvte pravdu o tom co vidíte a děláte. To je cvičení, které se týká nás s ohledem na korektnost informací. Můžete lhát kdy chcete, když mluvíte s cizími lidmi, ale nikdy nelžete jinému Rangerovi či důstojníkovi.
5. Neriskujte nikdy kdy to není nutné.
6. Na pochodu se chodí v indiánské řade, v dobré vzdálenosti tak, aby jedna střela nemohla trefit dva muže.
7. Jestli-že, se dostanete do bažinatého či mokrého terénu, choďte tak, aby nebylo možno sledovat vaše stopy.
8. Na pochodu se pokračuje až do té doby než svítá tak, aby nepřítel měl nejmenší možnost Vás překvapit.
9. Když táboříte jedna polovina je vzhůru a druhá zatím spí.
10. Když chytíte zajatce rozdělte je do té doby než přijde čas výslechu tak, aby si nemohli něco vymyslet a domluvit se.
11. Nevstupujte opětovně použitím stejné cesty. Použijte jinou tak, aby jste se vyhnuli léčce.
12. Nezáleží jestli se přesunujete v malé či početné skupině, každá skupina musí mít hlídku cca dvacítku metrů po stranách a na každém konci tak, aby většina skupiny nemohla být překvapena či obklíčena a zajmuta.
13. Každý večer Vám bude sdělen bod setkání v případě, že budete obklíčeni početnější skupinou.
14. Nesedejte si k jídlu bez toho, aby jste postavili hlídky.
15. Nespěte po svítání. Svítání je čas kdy Francouzi a indiáni utočí.
16. Nikdy nepřekonávejte řeku v tom bodě, ve kterém je to obvyklé.
17. Jestli-že Vás někdo sleduje, udělejte okruh tak, aby jste se dostali do svých stop a připravte léčku jako první.
18. Nevztyčujte se když jde nepřítel směrem k Vám. Zústaňte ležet na zemi nebo se skovejte za strom.
19. Nechte nepřítele dorazit až k Vám, potom vystřelte a vrhněte se vpřed se sekyrou.
  
 
Tato pravidla či spíše nařízení (Standing Orders) jsou stará bezmála 250 let, ale to nemění nic na užitečnosti mnohých jejích bodů. Tato pravidla jsou dodržována jak samotnými Rangers, tak i jiným jednotkami na celém světě.

  Typ boje, použitý prvními Rangers, byl dále rozvíjen během revoluční války Danielem Morganem, který zorganizoval jednotku zvanou "Morganovi střelci". Podle generála Burgoyna byli Morganovi muži nejlepší jednotkou kontinentální armády - všichni elitní střelci. Další známá jednotka revolučních Rangers byla organizována Francisem Marionem "liškou bažin". Marionovi "partyzáni", přibližně několik stovek mužů, operovali společně s dalšími nezávislými složkami Washingtonovy armády. Hlavní stan měli v bažinách Karolíny, odkud narušovali tehdejší britské cesty a zabraňovali organizování přívrženců podporujících Brity. Takto podstatnou měrou přispěli k americkému vítězství.
________________________________________

PRO OBYČEJNOU OBRANU
 
portrét Stephena F. Austina
  V r. 1821 převzal Stephen F. Austin závazek svého otce jako empresario - čili zprostředkovatel osidlování v Mexické provincii Tejas. Byl oprávněn rekrutovat osadníky z Ameriky a Evropy, kterým by byla poskytnuta půda, jestliže, mimo jiné, souhlasili stát se Mexickými občany, přijmout katolické náboženství a učit se mluvit španělsky. Austin měl být odměněn za své služby pozemky, tituly a vojenským velením kolonií. Jeho kolonie, a to navrhovali i jiným zprostředkovatelům, by posilovaly Mexický vliv v Texasu a fungovaly jako nárazník mezi nepřátelskými Comančskými Indiány a Hispánskými osadami u San Antonio de Bexar a Lareda.
  V r. 1823 byla země oslabována vážnými problémy spojenými s nájezdy Comanche, Tonkawa a Karankawa Indiánů. Podle Mexických zákonů byl Austin oprávněn vytvořit bojové oddíly a odvrátit Indiánské nájezdy, pochytat zločince a hlídkovat proti nájezdníkům. V květnu, zatímco Austin byl v hlavním městě Mexika, jeho poručík, Moses Morrison, užíval tohoto pověření k sestavení skupiny mužů, jež bude chránit Texaské pobřeží od Tonkawa a Karankawa Indiánů.
  Poté, co se Austin v srpnu r. 1823 vrátil do Texasu, požádal o dalších deset mužů k doplnění Morrisonovy skupiny. On volal po " desíti mužích ...aby fungovali jako rangers pro obyčejnou obranu. ... dám deseti mužům plat patnáct dolarů měsíčně splatných v hotovosti." Tyto dvě jednotky jsou pokládané za první předchůdce moderních Texas Rangers.
  Pojem " Texas Ranger " nebyl oficiálně uznán až do r. 1874. Během "Austinova" období byly tyto skupiny mužů povolávány a rozpouštěny podle potřeby. Někteří sloužili několik dnů a jiní po mnoho měsíců. Oficiální záznamy ukazují, že tyto skupiny byly nazvány mnoha jmény: jízdní hlídky, jízdní střelci, jízdní dobrovolníci, minutemeni ( muži najatí na minutu ), vyzvědači, zvědi a jízdní střelecké jednotky, jezdci. Když jednal s veliteli Hispánských jízdních jednotek, používal Austin, mluvící plynule Španělsky, název milicia, nebo nacional milicia (národní milice) podle Španělských a Mexických miličních pravidlech, která platila od r. 1713. Ať již byly známé pod kterýmkoliv jménem, tyto jednotky konaly stejnou hlídkovou službu.
  Zpočátku existovalo několik pěších jednotek majících i pištce a bubeníky podle Evropské a Koloniální vojenské tradice. Když se toto ukázalo jako neúčinné v boji proti Indiánům, rychle přijali hraničářskou taktiku "koňského hřbetu". Stali se tak mnohem účinnější silou proti Indiánským nájezdům a silně ovlivnili formování jízdních jednotek unie i konfederace během Občanské Války.
  Staří rangers byli rekrutováni s vlastními koňmi a vybavením. Bojovali v bitvách, kdy byli často převýšeni poměrem až 50:1, takže bylo obvyklé, že všichni muži nosili několik pistolí, pušek a nožů.
  Stejně jako ostatní Texasané také staří Texas Rangers měli multikulturní kořeny. V záznamech jednotek vidíme vedle sebe Anglos, Hispánce i Indiány sloužící v hodnostech od vojínů až po kapitány. Tito muži si mezi sebou vyměňovali zkušenosti i vybavení. Nejvíce bylo těch, jež se narodili na Americkém Jihu, mnoho pocházelo z Irska, Německa, Skotska a Anglie a mluvili jejich rodnými přízvuky. První Rangers stříleli Španělskými pistolemi a Americkými puškami z Tennessee a Kentucky, nosili "Bowie" nože vyrobené v anglickém Sheffieldu a jezdili na rychlých Mexických ponících. Jeden spisovatel napsal, že Texas Ranger uměl " jezdit jako Mexičan, stopovat jako Indián, střílet jako chlapi z Tennessee a bojovat jako čert."
 
 
Historické památky  
  Rangers sloužili původně jako dobrovolníci a jejich platy z vládních nabídek se zřídka kdy zhmotnily. V r. 1835, s rostoucím hnutím za Texaskou nezávislost, vytvořila rada koloniálních Texaských zástupců " Sbor Rangers " - aby chránili pohraničí před nepřátelskými Indiány. Poprvé byl jejich plat oficiálně stanoven na $1.25 /den a mohlisi volit své vlastní důstojníky. Bylo také vyžadováno, aby byli vybaveni svými vlastními zbraněmi, postrojem, sedlem a ostatním potřebným vybavením. Sbor byl řízen "třínohým" R.M. Williamsonem (přezdívka - protože měl navíc dřevěnou nohu ke své ochrnuté) a vedený kapitány Williamem Arringtonem, Issacem Burlesonem a Johnem J. Tumlinsonem. Osadníci se vzbouřili proti Mexické vládě v r. 1836, kvůli porušení jejich práv a zastavení imigrace z Ameriky a Evropy. Texas Rangers hráli v tomto konfliktu důležitou, ale málo známou roli. Kryli ústup civilistů před vojsky diktátora Santa Anny v slavném " vyškrabání se pryč", obtěžovali kolony Mexických vojáků a poskytovali cenný zpravodajský servis Texaské Armádě. Jediní muži, kteří ještě na poslední chvíli reagovali na výzvu pluk. Jamese Travise bránit Alamo, byli Rangers, kteří bojovali a padli za svobodu Texasu.
________________________________________

PŘÍLIŠ ODVÁŽNÝ
 
"Coffee Jack" Hays
  Jistě jeden z nejslavnějších mužů v začátcích Texas Rangers byl John "Coffee Jack " Hays. Přišel do San Antonia v r. 1837 a během tří let byl jmenován kapitánem Rangers . Hays získal svou reputaci v bojích proti loupícím Indiánům a Mexickým gangsterům. Indián, který změnil strany a jel s Haysem, a jeho muži volali - mladý Ranger kapitán " odvážný příliš". Hayssova bravura a statečnost byla příliš pro mnoho nepřátelských Indiánů nebo psanců. Když se zabýval osobami považovanými za hrozbu Texasu, Hays pomohl založit další tradici Rangers - nepoddajnost a důvěru v moderní technologii.
________________________________________
 COLT REVOLVER
  Republika Texas byla jedním z prvních zákazníků výrobce zbraní v Nové Anglii - Samuela Colta. Colt vynalezl křehký pětiranný revolver ráže .36, zbraň, kterou Hays a jeho muži používali se smrtelným účinkem při obraně Texaské hranice. Jeho muži se již dále nemuseli zarazit po vystřelení jedné rány z pistole a pušky, zatímco Indiáni pokračovali ve střelbě šípy. Colt si vybudoval svou pověst právě na faktu, že jeho zbraně jsou používány Texas Rangers. Jeden z Haysových mužů, Samuel H. Walker, dal některé návrhy zlepšení Coltova revolveru přijaté během Mexické Války. Nová zbraň, pětilibrový hraničářský ekvivalent jaderné bomby, byl nazván Colt Walker.
 
Colt Paterson "Texas" Revolver
 
  V roce 1842, Walker a další bývalý ranger "Big Foot" Wallace, přijali účast na nešťastné Mierově výpravě, kdy skupina Texasanů napadla Mexiko. Texians byli zajati a každý desátý muž popraven. Osud vězňů závisel na náhodě - kdo si vytáhl bílou fazoli, zůstal na živu, kdo černou, zemřel. Walker si vytáhl bílou a Wallace také..
 
________________________________________
VÁLKA S MEXIKEM
  V r. 1846, rok poté, co byl Texas přijat jako 28. stát Unie, vstoupily Spojené Státy a Mexiko do války. Walker se připojil k jedné z několika skupin Rangers, které byly povolány do federální služby jako zvědi.
  Rangers bojovali ve válce s takovou divokostí, že byli nazváni "Los diablos Tejanos" -- Texaští Ďábli. Walkera se dál nedrželo štěstí jako na Mierově výpravě. Byl zabit v boji.
  Během období po Mexické Válce, existovali Rangers hlavně jen jako dobrovolnické skupiny, povolané, když bylo potřeba a rozpuštěné, když jejich práce byla hotova.
________________________________________

OBČANSKÁ VÁLKA
  Během Občanské Války, kdy tisíce Texasanů byly pryč a bojovaly v Konfederační Armádě, pohraniční ochrana byla poskytnuta " Regimentem Rangers." Dokonce i ten se ale nakonec stal částí Konfederační Armády. Páteří bezpečnosti na domácí frontě byly opět dobrovolnické jízdní hlídky, jejichž členi měli " právní autoritu " pistolí u boku a pušek houpajících se v jejich sedlovém pouzdře.
  Po válce vláda odhlasovala zákon o vytvoření tří jednotek Texas Rangers, ale na tento účet nebylo poskytnuto dostatek financí. Finanční podpora pro pořádkové síly počátkem sedmdesátých let byla sporadická. Z těchto praktických důvodů neexistovali žádní Texas Rangers skoro deset let po válce.
  V této době představovala pořádkovou službu velmi politická a ostře nenáviděná organizace známá jako Státní Policie. Texas, jako jiné jižní státy, procházel bolestmi rekonstrukce a veškeré autority, civilní i vojenské, byly zrušeny. Jednotky Státní Policie byly nakonec rozpuštěny.
  Bohužel, problém, založit nějaký druh celostátního policejního sboru, nezmizel spolu se Státní Policií. Ale Texas se měnil. Armáda, vedená válkou zocelenými veterány Armády Unie, metodicky zbavovala Texas jeho Indiánského problému.
________________________________________

THE FRONTIER BATTALION
  
Maj. John B. Jones
 
  V druhé polovině desetiletí byli velkým problémem pro Texas psanci. V roce 1874 byly založeny dvě jednotky rangers na zdolání obtížné situace - Pohraniční batalion vedený majorem Johnem B. Jonesem a organizace pojmenovaná Zvláštní jednotka v čele s kpt. Leanderem McNellym.
  V následujícím pětiletém období byli Texas Rangers zapojeni do některých nejslavnějších případů v minulosti Starého Západu. Hodně skutečných událostí, které se později smíchány staly součástí legendy o Texas Rangers, se stalo během tohoto bouřlivého období.
 
  

Frontier Battalion Co. B cca r.1880                                                                           Frontier Battalion Co. F r. 1882
 
  Texaský největší psanec, John Wesley Hardin, syn kazatele, jež měl údajně zabít 31 mužů, byl chycen ve Floridě (město v TX) Rangerem Johnem B. Armstrongem.
  Když Armstrong, se svými dlouhými Colty .45 v rukou nastoupil do vlaku, ve kterém byl Hardin se svými čtyřmi kumpány, psanec vykřikl " Božskej Texas !" a vytáhl svou zbraň. Když bylo po všem, jeden z Hardinových kumpánů byl mrtev, Hardin byl omráčen, a jeho tři přeživší kumpáni byli na mušce Armstrongovy pistole. Čistá kulatá díra provrtala Armstrongův klobouk, ale on byl nezraněn.
  Hardin si odpykal dlouhý trest, aby nakonec zahynul v přestřelce v El Pasu v r. 1896, krátce po jeho propuštění.
________________________________________
SAM BASS
 
Psanec Sam Bass
  Další dobře známý Texaský psanec. Vlakový lupič Sam Bass, který do Texasu přišel v roce 1870 se dostal do konfliktu se čtyřmi Texas Rangers v Round Rock v létě 1878. V přestřelce, která následovala, byl jeden z Bassova gangu zabit. Bass byl vážně zraněný ale podařilo se mu uniknout. Byl nalezen, vzat zpět do města, kde později umřel. Jedna varianta líčení popisujícího konec Sama Basse říká, že poslední slova sedmadvacetiletého psance byla "Život je bublina, potíže kamkoli jdeš".
  Ačkoli Bass tak jako tak nemohl život označit za bublinu, pravda ale byla, že Texas Rangers nacházeli potíže kamkoli šli. Rangers se vypořádali s místními problémy různých typů - jako např. drobnými boji, krvavými spory, lynčujícími davy, zloději dobytka, střihači plotů z ostnatého drátu, zabijáky a jinými zločinci. Rangers obvykle zvítězili.
  S příchodem konce století se pověst Rangers, jako osob dohlížejících pečlivě na lokální prosazování pořádku a zákona, velmi dobře potvrdila.
  Adjutant General W.H. Mabry napsal o Rangers ve svém hlášení pro vládu z r.1896 že "Tento typ služby může být velmi účinný a poskytuje nevyčíslitelnou službu v řídce osídlených oblastech státu, kde nemohou místní úředníci poskytnout náležitou ochranu".
________________________________________
ZACHOVÁNÍ PRÁVA A POŘÁDKU
  V devadesátých letech chránili Rangers zákon a pořádek v hornických městech v Big Bend, sledovali vlakové lupiče a někdy byli voláni kvůli nelegálním sázkám na některých místech v Texasu. Provozovatel, legendární Fitzsimmons-Maher byl nakonec zavřen za pořádání boxerských zápasů na jednom z ostrovů v Rio Grande.
  V letech 1894-95 Rangers propátrali 173 381 mil, chytli 676 vězňů, vrátili 2 856 kusů dobytka majitelům, asistovali civilní moci 162 krát a hlídali věznici ve 13 případech.

 Texas Rangers na hlídce r. 1900

  Význam Pohraničních oddílů vybledl spolu se zmizením hranice (tady myšlena západní hranice neobydlených území); ale v červenci 1901 odhlasovala vláda nový zákon ohledně služby Rangers. Domobrana organizovaná guvernérem, byla vytvořena "pro účel ochrany pohraničí proti záškodnickým nebo zlodějským živlům, a pro potlačení nezákonnosti a zločinu ve státě". Kapitáni Rangers si vybírali vlastní muže, kteří museli být vybaveni vlastními koňmi a mohli se oblékat jak je napadne. Dokonce neměli ani standardní odznak.