Annie Oakley

26.03.2010 19:52

Annie Oakley byla spolu s Calamity Jane jednou z nejlegendárnějších ženských postav Divokého západu. Zatímco Calamity se proslavila hlavně bezuzdným pitím a výtržnostmi, jemná a nenápadná čarostřelkyně Annie dominovala na střeleckém poli. 

Její sláva postupně dosáhla takové rozměry, že 32 let po její smrti se stala hlavní hrdinkou románu, muzikálu i filmu. 

Vždy však neměla na růžích ustláno. Annie - vlastním jménem Laura Moses - se narodila v roce 1866 ve Willowele v Ohiu a již v mladých letech si potýkala s puškou. Pomáhala živit chudou rodinu a svůj úlovek kladla jednak na rodinný stůl, zbytek prodala. Když svůj cíl netrefila, rodina hladověla. Proto se brzy ve svém umění vypracovala k dokonalosti a brzy strčila do kapsy i zkušené střelce a lovce. Vyhrávala jednu střeleckou soutěž za druhou a při jedné takové soutěži poznala i svého budoucího manžela - tehdy svého protivníka, střelce Franka Butlera. Jelikož i Frank solidně střílel a navíc byl obdařen manažerským talentem, manželé se brzy vydali na svou první tour po amerických městech, kde předváděli svou exhibici. Zakrátko se o nich psalo v celé Americe. Ve své show například Annie odstřelovala na 20 kroků popel z hořící Frankové cigarety. A nikdy neminula cíl. 

V roce 1885 vystupovali v New Orleans. V té době tam vystupoval i Buffallo Bill se svou Wild West Show. Když se to Annie dozvěděla, zašla za Buffallo Billem, který v ní vycítil velký přínos pro svůj cirkus a podepsala s ním smlouvu na půl roku. Annie Oakley se rychle stala miláčkem publika, jednou z největších hvězd představení a pravici jí během Wild West tour stiskla i velšská královna a její střelecké umění obdivoval i náčelník Sedící býk, který jistý čas v Codyho show působil a který jí dal jméno Little Miss Shure Shot - Malá slečna jistá rána.Během turné po Evropě Franka při čísle s cigaretou vyměnil německý císař Vilém, na kterém předvedla Annie přesnou střelbu a také jemu odstřelila popel. Kouzlo svým vystoupením dala Annie hned na úvod, kdy skromně přišla doprostřed jeviště, poklonila se a poslala publiku vzdušný polibek. Ve svém širokém klobouku a jelenicovém úboru vypadala výborně. A pak začala střílet na skleněné kuličky a hliněné holuby. Trefila i 5 kuliček, dokud byly ještě ve vzduchu a své cíle trefovala i otočená za pomoci zrcátka. Její nejslavnější číslo však bylo sestřelení jablka z hlavy svého psa - pudlíka George. 
Na konci představení se Annie opět uklonila, opět poslala publiku vzdušný polibek.. 

Během zimních měsíců, kdy Codyho show pauzovala, předváděla Annie střelecké exhibice.Nikdy si nemusela pušky a střelivo kupovat z vlastní kapsy, protože k ní byli štědří sponzoři, ale i nekonečný zástup obdivovatelů. 

Annie provázela Buffala Billa s jeho cirkusem 26 let, až do roku 1911, kdy jako 45-letá ukončila střeleckou kariéru. Protože nikdy neměla děti, adoptovala si jich 8 a všem zajistila výborné vzdělání. Na sklonku života se stáhla do rodného Ohia. Zemřela 3. listopadu 1926 v Greenville.